Julen är räddad! -del 2

Pusta ut. Detta saxar jag ur Mälardalens högskolas nyhetsbrev och det ger oss alla anledning att pusta ut inför den kommande julgransinförskaffningen:

”Julgransindustrin omsätter många miljarder runt om i världen och bara i USA beräknas omkring 100.000 personer vara anställda i en bransch som säljer omkring 25 miljoner barrträd årligen. Självklart finns det en omfattande forskning kring denna industri.

Gary A. Chastagner vid Washington State University är en erfaren julgransforskare och han ger rådet att ge granen ordentligt med vatten när den blivit intagen i huset. Julgransfoten bör rymma minst en liter vatten för varje tum (c:a 2,5 cm) av stammens diameter. Ofta blir det väldigt lite utrymme kvar när granen satts ned och vattenbrist uppstår därmed. Chastagner tror inte på att granen lever längre genom olika tillsatser. I ett uttalande för National Christmas Tree Association varnar han speciellt för att tillsätta vodka i vattnet: ”Alcohol is actually a chemical that is used to dehydrate or remove water from plant tissues. Displaying trees in plain water is actually the most effective way of maintaining their freshness and quality.”

Så låt inte granen ta del av glöggen i år! Den ska förgylla din egen strupe.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *