Pekar upp och svajjar lite

Temperaturmätaren pekar på 26 härligt varma grader och en stilla vind svajar trädkronorna medans jag läser på nätet om ovädret som drabbat svedala. Är det inte storm så är det snö. El och tele gubbar och gummor har nog att göra några år framöver. En annan tanke slår mig, vad kommer det långsiktiga resultatet att bli?

  • Dyrare el och tele. Självklart. Dessa reparationer som omfattar personer och materiel från ett antal länder kostar, mycket.
  • Driftsäkerhet runt 95% strecket. Tveksamt. Det finns fortfarande träd kvar i norr som närsomhelst kan trilla över ledning och ledningsutrustning. Snön tar nog ej slut heller.
  • Fler frånskrivningar i det finstilta när man skriver kontrakt med leverantör. Jomen. Man kan bara gissa hur stor force major klausulen kommer att bli.
  • Kraftigt höjda försäkringspremier för skogsägare, elbolag, telebolag, systembolag och ättikslag.

Mycket negativt blir det men inte bara. Positiva resultat måste vara:

  • Gallringen av den smålänska skogen. Såklart att inte de snåla smålänningarna gallrat men nu blev det gallrat rejält. Alltså en positiv åtgärd för framtida skogsväxtlighet.
  • Mycket gynnsamma tider för träförädlingsindustrin. Timmerpriserna har aldrig varit så låga som nu. Snart kan var och varannen köpa en timmerstuga av ställa på tomten. Eller varför inte börja snickra gubbar och gummor och sälja.
  • Fler skogsägare går över till yrket som bonde. Har nu 75 % av min skog försvunnit så kan jag kapa ner resten och anlägga god åkermark medans jag ändå håller på. Kanske Sverige åter kan blir ett livsmedelsproducerande land istället för att imporera tysk mjölk.
  • Omskolning från IT-konsult till linjemontör eller skogstekniker. Skapa ett arbetsliv där man går till doktorn med utsliten rygg istället för musarm. Kanske skulle varit på negativa sidan när jag tänker efter.

Hupp, nu ringde klockan. Lunchen är slut, dags att kapa teracottaplattor igen. Tjing.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *