Musikfrågor

Danke kära Lasseman! Och gruvligt skön listning du gjorde! De svenska orden slipades ned även på en vinylspelare i nordvästra hörnet av Hälsingland när det begav sig, även om jag faktiskt lyckades få tag på den första skivan och gillade den bättre. Men nog ordat.

1) Hur stor datamängd har du på din dator/hur många cd- och vinylskivor äger du?
Efter att ha lyckats förlora en fulländad (men inte full) ipod på 30 GB har jag bara hunnit bygga upp den nya med kanske 9-10. Slå ihop den med kanske 300 cdskivor. Och kanske 40 vinyl.

2) Senast inhandlade skiva?
Skiva och skiva. Men om ITMS får räknas så blir det ju M.I.A. och hennes ”Arular”. Men ska jag bara räkna med plast och grejs så blir det Firefox ”What´s that sound”.

3) Senast spelade låt?
Den är faktiskt av nån jag lovar kommer att välta Sverige 😉 Hello Saferide och hennes ”Highschool stalker”. Den och ”Valentines Day” är fullständigt gratis så klicka och ladda ned. Singeln ”My best friend” rullar om o om igen på P3 Svea.

4) Nämn fem skivor som betyder mycket för dig.

Bruce Springsteen – ”The Wild, The Innocent And The E-street Shuffle”
När ”Born in the USA” var sönderspelad letade jag mig tillbaka i tiden i chefens utgivningar. Och denna hittade jag längst bak. Helt olik 80-tals arenarocken men passar som en smäck på romatiska tonårsfantasier.

Whitney Houston – ”Whitney 2”
Releasedatum var 1987-06-02 vilket gör mig till 15 år och elva månader. Denna platta var absolut något som stack ut i pärlbandet av 80-tal som pumpade förbi. Även om jag inte har lyssnat på detta på ett bra tag så ligger den där ingjuten i bottenplattan.

Sinead O’Connor – ”I Do Not Want What I Haven’t Got”
Detta är troligen anledning till att jag idag lyssnar 90% på kvinnliga vokalister. 1990 var året då jag förlorade mig ikapp med många fler i de sorgsnaste ögonen på planeten. Stort plus i kanten blev att se henne på Isstadion samma år. Herreje, vilken kärlek. Även om ”The Lion and The Cobra” faktiskt är härligt mycket argare än denna skiva.

Stefan Sundström – ”Vitabergspredikan”
Han kom som ett svar på ett letande efter mål och mening. Och lade ut texten om Sabina, Farsta och att vara sig själv. Inte skrynkla ihop sitt allvar till ett ansikte utan bredda synen och gå barfota i gräset istället. Sen nöp han mig faktiskt i rumpan på Barowiak en sen Uppsalakväll. Sen var det liksom klart.

Laleh – ”Laleh”
Denna rullar på repeat minst var tredje dag just nu. Med unik stämma, fantastiska texter och full av flödade kärlek hör Laleh hemma i toppen. Skynda fynda nu – nästa sommar står hon garanterat på Allsång på Skansen!

Det blev till en tidsresa med representanter från respektive årtionde jag gått omkring på planeten. För det är ju bara exempel, och fattas gör ju plattor från såväl Common, Tom Waits, Latin Kings, Massive Attack som Leonard Cohen och ….

5) Tre låtar som inte finns med på nämnda skivor, men som betyder mycket för dig.

Cool Water – På Den Gyldene Freden – Nina Ramsby & Martin Hederos, Visorna
En Corneliscover som faktiskt är bättre än originalet! Mycket tack vare Ninas gudabenådade stämma. Hon har fått enkelt att låta fantastiskt i såväl gruppen Salt som Baxter tidigare.

Blister in the Sun – Violent Femmes, Violent Femmes
Betyder total frihet, galen fylleglädje och svarta fantastiska nätter. En låt som liksom arkiverat sig själv in i själen.

Mama Said Knock You Out – LL Cool J, Mama Said Knock You Out
Gudars skymning! Det hårdaste på planeten i mitten av 90 var LL Cool J. Tänk att hänga med honom på de skitiga betonggatorna under tunnelbanespåren i NY 1996.

Eftersom denna lista gått runt ett tag nu så lämnar jag vidare till det stora blå som heter internet och som är du!

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Javisst, vann väl rätt låt, eller?! Jag blev kär i en man med snygg mustasch och missade när ni kilade vidare tror jag.

    Hello Saferide for president. I alla fall tills dess The Congrats lyckas vrida ur sina själar ännu ett ypperligt stycke svårmod.

  2. Beslutat att kila vidare (hem) fattades i ett ögonblick. Det blev båter till slussen och sedan hem.

    De som vann var ju en av sponsorerna så det var väl inte helt överraskande, sångaren har dessutom jobbar hos arrangören så det luktar nästan uppgjort 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *