Klockan ringer helg i ett brillers liv

Och jag börjar med ett citat: ”Man ska inte förakta missbruk av olika slag och människans behov av att känna sig lullig.”

Vi har precis bestämt vad vi ska laga till middag idag. Och receptet inleds med meningen: Mustig är bara förnamnet på den här grytan.” Till det dricker vi Flagga Rocca Guicciarda Riserva 2005 (nr 2723). Efter att tweakat till receptet som åtföljer bolagets deskriptiva text av vinet landar vi i kalvgrytans heliga land. Förväntningarna är stora då det i receptet ingår en finbryten bit choklad och (efter att ha läst lite krokigt) en hel näve chili. Herre jisses.

Jag tvivlar på om det klassar in som missbruk men målet är definitivt att få känna sig lite lullig. Både av maten och av vinet.

De sex första hyacinterna har precis vissnat ned bredvid mig. De sju första apelsinerna sprängdekorerade med nejlikor sjunger sin svanesång. Julestjärnar har redan lyst upp vårt balkongfönster i tre veckor. Det är dags för andra andningen i nedräkningen mot juldagens morgon av sömngrusiga ögon i smällkall kyla. Bligandes mot prästeländet som mässar oss svagt mellan körens samstämmiga klanger av Halleluja och stilla nätter. I år har vi kommit igång med julmyset i godare tid än vanligt. Kan det bero på åldern? Eller är det bara en helig längtan efter att få snubbla fram i varma tofflor, tröttglad och lite lullig med en kopp glögg i näven.

Aldrig tidigare har jag köpt så mycket glögg som just i år. Både årgången 07 och den whiskyspetsade Dufvenkrooks har hettats upp i hemmet. Förutom Blossas vin och starkvinsdito. Och jag måste tycka om havtorn och kanel i årgångsglöggen. En mix av hälsokostaffärens rot- och gräsdoft och det varma mjuka i kanelen. Ger också en svag mentolsång upp i näsrötterna. Mycket fint.

Håller detta i sig kan det mycket väl bli en hemkokad variant till nästa jul. Dufvenkrookens variant håller en god riktning men är lite för blyg i smaken för att jag ska ropa hurra.

Nu är det dags att ge sig hän till den chilidoftande grytan. Den verkar kunna göra den mest hårdhudade thailändare svag i tron. Men gudomligt. Stämplar ut på ännu ett citat: ”Det är farligt att inte njuta, man blir en obehaglig människa som hatar det man älskar, om ni fattar.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Oj vad trevligt det låter! Och ”mentolsång” tänker jag knycka helt skamlöst…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *