Mer musik

Jag gjorde en spellista till några kära vänner som sade sig inte lyssna på ny svensk musik. Något som måste rättas till, och detta blev då en första insats.

Lite lagom publikfriande och pepp. Enjoy.

Annie Lööf, Erik Lundin
En titel i tiden med kanske den mest begåvade poeten vi har i detta gäng. Lööf har alltså inget att göra med låten annat än att hon delar sin hårfärg med femhundralappar (eller rödingar). Men själv blev hon väldigt glad att få en låt efter sig…

Gå på salong, Cleo, Kristina Amparo
En riktig rökare med den feministiska vulkanen Cleo, och från Uppsala om jag inte minns fel.

Tänd alla ljus, Silvana Iman
En sann naturkraft från Jakan, basketstjärnan som valde en annan väg, helt utan kompromisser. Utgör ett superpar tillsammans flickvännen Beatrice Elis. Det finns en dokumentär om henne på SVT play, se den!

Lämna han, Cherrie
En av Rinkebys döttrar med rötter i Somalia och erfarenheter från att vara en av få som lyckats invandra till Finland, sommarpratade 2017, och reser nu runt världen med sin soulrap på svenska(!).

Mammas gata, Promoe, Timbuktu
Promoe har varit en del av scenen för evigt med sitt Looptroop Rockers, en av landets största hiphop-exporter. Här med den andra av de stora rimsmederna av vår tid: Timbuktu.

Mina hundar, Fattaru
Något att le och förtjusas av, Fattaru från 2001, där en av medlemmarna är systerson till Bodil Malmsten.

Vakna, Svenska Akademin
plus
Ju mer de spottar, Kapten Röd
Två exempel på hur nära det hela tiden är till andra genrer som dessa reagge-doftande vänsterkrafter.

Cashen dom tas, Latin Kings
Alltets början menar de flesta, Latin Kings avtryck finns överallt idag, även om Dogge nuförtiden vinglar runt bland ostiga reklamfilmer och lekprogram i tv. Hör ni vilka som inleder låten? (Facit.)

Luren i fickan, Grillat och Grändy
En kärleksbomb om att chilla med sin gäri, i ett sidoprojekt från Fille i Ison & Fille, Bredängs stoltheter, där Ison har gjort en säsong i Så mycket bättre. Fille även känd som P3:s humorsucce Lilla Al-Fadji.

Min områden, Kartellen
Orsakat moralpanik och allmän hysteri där den bärande medlemmen Kinesen sitter på kåken sen många år. Tyvärr gick Sebbe Stax helt in på Jesus häromåret vilket spräckt Kartellen.

Paradise Jokkmokk, Kitok
En del i en våg av norrlänningar som går som tåget inom genren. Utanförskapet som speglas i svensk hiphop ger ju Norrland en historisk plats.

Hvite menn som pusher 50, Karpe
En liten promenad över gränsen för att lyfta grannlandets språkvirtuoser Karpe. Fick sitta ned med Skavlan för att de visat sådan framgång. Bonuslåt från tillfället.

Dit vinden kommer, Lorentz mfl
En radioplåga som satte uttrycket Leva life på allas tunga. Mer av Stureplan och bada i bubbel än förortsverklighet.

Red bottom sky, Yung Lean
Ännu en internationell stjärna som slagit stort med en egensinnig stil. Mer släkt med Avicii än resten av detta gäng. Son till poeten och journalisten Kristoffer Leandoer.

Gamet i min ficka, Rosh
Hårdast i gänget, men med mjukaste hjärtat, Ro-ro som få vita män som pushar femti vågar möta med blicken. Visar framtiden och tas emot med öppna armar av Dramaten(!) när de letar sin samtid.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *