My heart goes out to you, Maudy

Jag undrar hur det känns att vakna på morgonen och vara Maud Olofsson. Att vara enda kvinnan i en gubballians man varit tvungen att sälja sitt partis politiska själ till. Att backa i kärnkraftsfrågan, som varit Centerpartiets trognaste käpphäst i över trettio år, måste ha svidit. Ordentligt. Och hur de fick Fälldin med på färden är en gåta. Han måste ha fått tre gods i Norrland. Minst.

Mauds senaste kvasifeministiska förslag, att sänka skatten på ”hushållsnära tjänster” (tjusig omskrivning, förresten) för att minska kvinnors arbetsbörda är ett glasklart bevis för hur bakvänd den borgerliga alliansens ”jämställdhetspolitik” är. Maud säger: ”Detta arbete utförs idag av kvinnor.” Och vilka kommer att utföra det sen, när pigskatten blivit ett faktum? Ehum… (tänkatänka) jo kvinnor. Och möjligtvis underbetalda invandrare. Sannerligen en humanistisk såväl som feministisk insats.

Att rösta på alliansen som kvinna, eller feminist oavsett kön, är att skjuta sig i foten. Och jag har hört att det gör ont. Kanske nästan lika ont som att sälja sin själ till Reinfeldt för en ministerpost.

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Fast det är skillnad på kvinnor och kvinnor, tydligen. Som Karlsson på Taket sa: det är skillnad mellan dig och mellan mig. särskilt mellan dig.

 2. Jaja, men de som alliansen pratar om som pigor är mest utlänningar och de har lite andra behov. De är inte vana vid svensk avtalsenlig lön och sådär. De ska vara glada att de får komma hit och se vårt vackra land.

  Ska det vara så va? va?

  Bah!

 3. Borde kanske inte ge mig in i debatten. Men invandrarkvinnor som städar i folks hem till svältlöner, det är ju så det ser ut nu. Finns väl inte en villa i Danderyd som inte har en städerska. Så länge man inte subventionerar de tjänsterna lär dessa kvinnor fortsätta att vara osynliga, icke-existerande. Städjobbens status är av någon anledning väldigt låg i Sverige. Varför? För att de utförs av kvinnor?
  Och synen på Mådan som liksom lurad av gubballiansen känns lite patronizing. Är hon inte i själva verket en av de drivande och mest pragmatiska i den s k Alliansen? Den som typ håller i rodret? Jag får den känslan.

 4. Ja, Mikko, det kan jag ju inte annat än hålla med dig om. Och det är förjävligt. Men jag tycker att det är fel metod att subventionera pigtjänster, det är ju samma sak som att säga att ett klassamhälle vill vi ha, det är okej. Det finns andra vägar tror jag. En vettig integrationspolitik till att börja med. Och att höja kvinnors löner, överallt, så att de motsvarar mäns. För visst är det så att de har låg status därför att de är traditionella ”kvinnoarbeten”.
  Och visst, om någon höll en pistol mot mitt huvud och sade ”välj en borgerlig partiledare” så skulle jag säga Maud. Hon har ju definitivt mer koll på läget än exempelvis Leijonborg. Men hennes så kallade ”feministiska” politik gör mig bara förbannad. Det osar femtiotal, hela det borgerliga familjepolitikspaketet. Liksom hela pigsvängen.
  Phew. Kolla förresten in Jane Fonda imorgon klockan 14 på Sergels torg 🙂

 5. Men varför blir det ett klassamhälle om städning sköts av andra? Varför gäller då inte samma sak med hantverkare? De servar ju också hemmet. Men de är vanligtvis män.
  Ordet piga är terrible. Jag tror ingen städerska vill kallas piga. Det är ett uttryck för förakt för en yrkeskår. Vem myntade det uttrycket egentligen? Nån som minns?
  Jane Fonda på Sergels Torg, låter nästan surrealistiskt. Ses där!

 6. Det blir ett klassamhälle därför att underklassen (kvinnor och invandrare) servar överklassen, med samhällets goda minne. Hantverkare är inte underklass. De är välbetalda. För att de är män. Underklass har inte mycket med brist på utbildning att göra (längre). Underbetalda kvinnor i form av vårdbiträden, städerskor etc är den nya underklassen. Och invandrare som inte släpps in på arbetsmarknaden annat än till skitjobb. Men visst, jobbet är inte så hemskt upprörande i sig. Om man höjde lönen för städerskor till vad hantverkare har så kunde till och jag tänka mig att städa Reinfeldts villa då och då (och placera ut lite hundskit i hörnen).

 7. Hehe… Kan riktigt se hur du leende glider in hos Reinfeldts med lömska planer i skurhinken.
  Håller med om att underklassen servar överklassen, eller snarare övre medelklassen som har pengarna. Som överallt och alltid. Men subventionerade hushållstjänster handlar ju inte om att subventionera lönerna. Snarare gör man en svart och underbetald arbetskraft laglig och avtalsenlig. Är ju tanken iaf.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *