Jag och torsdagsdrinkarna

Efter fåfänga försök att ta mig till bolaget tisdag och onsdag, klättrade jag idag in genom samma port på Rosenlundsgatan, ungefär samma klockslag som i måndags. Kvart i arton. Och idag verkligen med ett ärende. Mitt förra besök väckte en sådan skrivglädje att jag längtat efter att åter äntra arenan.

Förbi en milt överseende säkerhetsvakt i trappan, stävade jag in likt ett guppande skepp, gluggarna störtöppna och med hjärnan i anteckningsläge. Men som det så ofta blir när jag verkligen försöker ta in, lagra och minnas, rinner det lika mycket ut som det stannar kvar.

Men inga vidare bortförklaringar. Jag hade ju ett ärende som måste redovisas.

Torsdagsdrinkarna och jag har mycket litet gemensamt. Eller kanske tvärtom har vi allt gemensamt. Folksamlingen omkring mig (för det var betydligt fler i spritkorridorerna idag än i måndags) hade många olika mål i sikte. Det liksom låg i luften. En mångtydig parfym av viljor och önskningar; förhoppningar och målsättningar. Förbi mig gled en man, ivrigt spottande i sin mobil, med varukorgen full av Staropramen (burksorten). Bakom honom till höger, böjde sig en ung kvinna ned vid hyllan för vinnyheter med tvenne Agrest de Guitard i famnen. Även hon med örat i sin telefon.

Efter ett snabbt ögonkast till kassorna blev blandningen av röda, vita och mousserande viner mitt minne snabbt övermäktigt. Fantasin formligen måste ha exploderat på de två dagar jag missat att besöka butiken. Dessutom pågick ett småtrevligt, skojfriskt bubblande mellan kassörerna och konsumenterna. Surmulenheten hade bestämt lämnats utanför dörren, tillsammans med mörker och snålblåst.

När jag så sökte mig in mot mitten av den lagerlika lokalen stod det klart att trenden jag sett från i måndags fortfarande gäller. Idag var glögghyllan än mer utplockad. Det såg snart ut som om de kan lida en oförlåtlig brist även på Blossas starkvinsglögg . Men än fanns det kvar av boxvarianten vilket i systemets katalog fått den illustra färgbeskrivningen: brun. Men minns var ni läste det först, det är glöggbrist på uppseglande i stan!

Väl stående vid beställningspulpeten igen, med en förgäves förhoppning av att få höra något exotiskt och spännande beställas hem, överhörde jag istället två män en skvätt äldre än än mig och med betydligt mer behåring i ansiktet, ståendes mitt ibland ölbackarna. Den mösslösa polarn frågade sin kompis vad han letade, varpå svaret kom kvickt: tja, nåt billigt men som ändå går att dricka.

Nu plingade det även i min lur varpå koncentrationen försvann för ett ögonblick. Så tyvärr fick jag inte se vilken pilsner som fick lida epitetet. Kanske det Starköl ,som kvinnan framför mig i kassan något senare byggde ett mindre berg av.

Färdigpratad hade även min hand slutit sig kring det dryckjom jag i detta nu insuper och avnjuter, och på ett ögonblick stod även jag i den småputtriga kassan, lite förvånad över att jag inte genomfört mitt ärende mer grundligt.
Men så i kassan till vänster om min så såg jag genast varför. Efter ett snabbt byte av kö  (där jag tog en liten förvirrad loop runt hyllan med fruktviner för att undvika irritation och undrande blickar) stod jag bakom ”the torsdagdrinkares dream”.

Den glasögonprydde mannen i mörk halvlång rock med skjortsnibb, hade plockat upp närmare femton olika flaskor på bandet. Högst i höjd tronade två buteljer Rémy Martin VSOP , en dricka inte många kolkar i sig av förströelse på en måndag då det är piss på tv.

Granner till den ädla drycken fanns ett par Viña Alberdi, ett litet kompisgäng Brown Brothers och där stod även någon Roodeberg . Tillsammans bildade de possy med vitingar bland annat av sorterna Villa Maria och Chablis .

När jag hystade upp min låda Barone Ricasoli kände jag genast att nu, ja nu får den ett ögonblicks lycka av gott sällskap av nya vänner. Och själv kan jag stäva hem, med fullgjort ärende, till en nymikrad bit lasagne att skölja ned med baronen.

Delta i diskussionen

10 kommentarer

 1. Aaaa! Du har verkligen hittat din nisch. Vinskribenternas vinskribent gör givetvis spaningar på systemet. Inga fjantiga adjektivstinna provsmakningar här inte. Skulle jag driva en mattidning skulle jag anställa dig som krönikör på studs!

  Apropå glöggbrist. Min julälskande hustru förutsåg dessa problem och köpte den däringa årgångsglöggen för flera veckor sedan… så är ni riktigt snälla kanske ni kan få smaka en tesked eller två

 2. Ett tips… Åbros billiga starköl ”svensk starköl” och Åbros fina ”Bryggmästarens Pilsner” kommer enligt anonyma källor från samma tapp. Där kan man spara en slant. Är det sant? Läge för provning.

 3. Anders: Precis. Vinjournalisternas Janne Josefsson. Down with the people! Mer mer mer!

  J: Jag med! Skickade in 35 s uppsats igår så ikväll ska jag vältra mig i lättsam populärkultur och under glada tillrop rulla ner i bag-in-box-träsket. Halleluja!

 4. Jamen grattis Clara! Då har du verkligen anledning. Finns nog inget som kan boota om hjärnan bättre än en omgång i bag-in-box-träsket?
  Själv ser jag fram emot en mysig tvättstugefylla (tvättid). Minns fortfarande den tvättstugefest som ägde rum i mitten av 90-talet… Går förmodligen att hitta spår någonstans i bakelits arkiv.

 5. Brillo, dina strövtåg på systemet är sköna för alla sinnen! Man blir glad. Bättre än the real thing på Långholmsgatan.
  J: vad innebär det att boota om hjärnan? Bör man göra det?

 6. J: Tyvärr endast ett spår från den famösa tvättfesten på Bakelit. Denna bild på en viss Melander: http://www.bakelit.com/anders/album/per.htm
  Men jag har för mig att jag scannade ett gäng tvättstugebilder på den tiden man hade scanner och höll på med sånt.

  Själv längtar jag inte alls efter systemet. Är redigt bakis efter att igår ha lyckats med konststycket att dricka en himla massa öl tillsammans med två kollegor i mitt kök samtidigt som vi diskuterade spelberoende och rolig dokumentärfilm.

 7. Anders: Åh jag blir så härligt nostalgisk när jag ser den bilden. Sen finns det en till om man bläddrar fram (eller bakåt) några bilder. Både centrifug och torktumlare kan användas på fler än ett sätt. Lärorikt.

  Mikko: Att boota om innebär att man mer eller mindre raderar närminnet. Bra att göra om det ligger något där och stör. Det som ligger på hårddisken däremot påverkas inte nämnvärt. För att rensa upp i den röran krävs mycket mer tid och ansträngning. Och pengar om man väljer att ta in hjälp externt.
  Själv funderar jag på att byta operativsystem. Tänker mig något med färre buggar och ett mer intuitivt gränssnitt. Vet inte riktigt hur det ska gå till men det finns väl böcker om sånt?

 8. Tror tyvärr inte det finns ett bättre operativsystem J. Och ditt gränssnitt e tillräckligt intuitivt, believe me. Du får nog stå ut med buggarna. Jag ska boota om härnan varje kväll innan jag går å lägger mej. Det kommer bli skitbra! Ska börja redan ikväll. Alkohol funkar va?

 9. Jag igen. ”Det du lagrar i excel kan du inte öppna i word” sa läraren idag apropå försvarsmekanismernas särskiljande förmåga. Jag ska lägga allt i excel för det programmet använder jag aldrig. Bra idé va?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *