Måndagsalkoholisterna och jag

Passerad vägen genom spritbutiken på Rosenlundsgatan på min väg hem från jobbet idag. Måndagskvällsmörkret är som gjort att förkvävas i en illuster glöggdimma. Tänkte jag och prommade vägen dit rätt nyfiken på den nya lingon/enbärsmakande Blossa-06. Men det hade resten av Sverige också tänkt så det var kraftigt slutsålt på den varan. Men inte går jag tomhänt hem, så det blev två flaskor av den ordinära glöggvaran. Det är ju så tryggt och säkert att få ramla hem med dubbla buteljer.

Det slog mig att det kanske är en alldeles speciell sorts människor som står där med mig i kön i sprithandeln en måndag kväll efter jobbet. Kikade så runt lite på de övrigas ransoner för kvällen. (För visst är det för omedelbar förtäring vi går på bolaget på måndag kvart i stängningsdags?!*)

Och måndagsalkoholisterna bär mycket gärna med sig ett (1) tetrapak med vitt vin hemöver. En skönt ljud det är att få klippa halsen av pappkartongen, väl hemma från måndagsotrevligheter och stresschefen.

Och bland de vita sorterna såg jag såväl det tyska lantvinet som Åkessons Tafelwein. Även om det också rymdes sexpack av Prippen eller ett par tre fyra Kungar i varukorgarna omkring mig. Kvinnan genast bakom mig tog också med sig en flaska av den nya Baileys Mint att skölja ned sina sex till åtta Stockholm festival med.

(Tänk att det går att vara pinknödig och samtidigt lite sugen på en öl förresten. Magiskt men sant.)

Starkspriten lyste dock med sin frånvaro. Lite väl tufft att riskera betongkeps redan på tisdag morgon måhända.

Ett par flaskor rött släpptes också genom kassan en bit bort från min. Samt en efterlängtad dunk Mauro några kunder tillbaka i kön från mig.

Ja, eller två flaskor starkvinsglögg då.

Imorgon rapporterar jag från vad som är hetast bland tisdagsalkoholisterna. Spänningen stiger…
* Nu stod det ju också en man debatterandes högt med en personal om ett totalt okänt rött vin vid beställningspulpeten i butiken. Vilket bevisligen var ett fall av planerad förtäring en helt annan veckodag. Men det räknar jag på undantag.

Delta i diskussionen

9 kommentarer

 1. Å andra sidan har du inte provat havregrynsgröt med Baileys till frukost, Mikko. Inte alls dumt. Och om det är mintsmak blir man dessutom fräsch i munnen. Då behöver man kanske inte ens borsta tänderna innan man går till jobbet? Skulle därför gissa att det var inköp till tisdag morgon istället.

 2. Ja det låter mer rimligt. Fast jag har för mig att den typen av frukost försämrar t ex kartläsningsförmågan. Borde finnas varningstext på Baileys-flarran.

 3. Drar mig leendes till minnes en man från USA som jag/vi lurade i att det fanns något som heter Absolut Breakfast. Dvs Absolut Vodka med Cornflakes.
  Han hade heller aldrig sett en urionar. Trodde det var något typiskt svenskt.

  Han kanske var lite lost.

 4. Va?! Är Absolut Breakfast fejk!?

  Och ja du Mikko, du har nog helt rätt. En viss avtrubbningseffekt kan man nog uppleva. Men den behöver inte nödvändigtvis vara av ondo. Tänk dig, bara som ett exempel, att du sitter i en liten bil. I ett främmande land. Vägen är mycket smal och slingrar sig fram i det kuperade landskapet. Det är inte du som kör, men du noterar att föraren ibland väljer fel sida av vägen. Sen, helt plötsligt, kommer ett stup, med vassa klippor hundratals meter nedanför med stora skummande atlantvågor. Samtidigt möter ni en stor lastbil. Och ur den täta vegetationen, som har åtminstone 20 nyanser av grönt, skuttar får med färgglatt sprayade pälsar. Då är man faktiskt mycket tacksam att man fick Baileys till gröten…

 5. Ja det var jag som tyckte till…
  Och undrar samtidigt om det finns en tanke med att det är alltid är måndag när man skriver en kommentar? Inte konstigt om man blir måndagsalkoholist när det inte finns några andra veckodagar.

 6. Ständigt vaknar man till en ny måndagmorgon. Absolut Breakfast borde vara en rättighet. Och förresten så var det alla andra som körde på fel sida av vägen. De hade förmodligen intagit samma havregröt.

 7. Ja och det var antagligen på grund av havregröten alla vi mötte var så trevliga och tutade glatt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *