Excuse me while I kiss this guy

I stället för att ta min ansvar och svara på Poppis utmaning (den kommer!) kontrar jag med en egen. För vad är egentligen roligare än egenhändigt tolkade, missuppfattade låttexter?

Det bevingade exemplet är ju solklart det i rubriken. Purple Haze. Kanske jordens mest attitydstinna text och sen, plötsligt, utbrister Jimi: ’Excuse me while I kiss this guy’. Det måste göras, liksom. Alla andra får lov att ursäkta en stund. Att det var skyn han egentligen kysste känns oviktigt i sammanhanget.

En annan klassiker, om än mer godtycklig, som jag hört är en missuppfattning av raden ’I’ll never be your beast of burden’. Personen jag läste om hörde ’I’ll never leave your pizza burning’. Om inte DET är kärlek, så vet inte jag.

Och så slutligen till mitt eget exempel. Under större delen av 80- och 90- talen levde jag i tron att Joey Tempest var omåttligt förtjust i jordnötter. Han och hans Europe sjunger ju nämligen i inledningen till The Final Countdown ’We’re heading for peanuts’, det kan ju alla höra. Först efter studenten fattade jag att det var Venus de längtade till.

Vad har ni hört? Och kom ihåg att det är tillåtet att vara pinsam efter trettio (och till och med innan, och till och med om man är en sån som går på Debaser. Det har min mamma sagt).

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Åh, jag har så många eftersom jag verkligen suger på texter.. men den första jag kommer på är Tomas Di Leva’s ”Miraklet” där jag sjöng ”du och jag, mitt raklödder” istället för ”du och jag är miraklet här”.
  En annan låt, som kanske hela popSveriges befolkning sjöng fel på i mitten av 90-talet precis när den kom, är bob hund’s ”trallalla lilla molntuss” där i alla fall jag klämde i med ”trallalla lilla pontus” innan jag blev upplyst om att det var fel..

 2. Ända sedan jag läste om en kille som tyckte att Abba sjöng ”Honey, I’m still free, Jackie Chan’s on me” har jag aldrig lyckats höra något annat när jag hör den låten framföras (det gäller även det där mässandet i bakgrunden – Jackie Chan, Jackie Chan, Jackie-Jackie Chan-Chan!). En annan klassiker är min brors missuppfattning av låten ”Life” av Des’ree (om någon har turen att inte minnas: en vämjelig historia från nittiotalets början med textrader av typen ’I’m afraid of the dark/especially when I’m in a park’) som han länge trodde var en hyllningssång till en man vid namn Leif. Helsingborgsskånska forever.

 3. Kul!
  När min hjärna vaknar till liv igen ska jag försöka komma ihåg några sköna missuppfattningar.

  Den där ”i magen på ulf” var bra. Tror det är trevligare där än i Magaluf.
  Låter jobbigt med ett ställe där ”måsarnas skrika sig hesa”.

 4. bra frågeställning. svår att svara på.
  förövrigt måste jag få tänka lite. (fan att jag inte kommer ihåg just nu)
  lite tid så?
  dagen bästa ord i gästboken: vämjeligt. så bra.

 5. ”Jazzbugs with skinny arms” trodde jag det var men de menade någon med namnet Jasper, Pavement, alltså.

 6. Mory Kante – Yeke Yeke
  En vanlig missuppfattning är att det sjunger på något afrikanskt språk, men det är egentligen lite grötig svenska. Refrängens ”Se på lilla Lennat, se på lilla Lennart” är det som framtäder tydligast 🙂

 7. otroligt men sant är att Jimi själv faktiskt hade intsett den komiska potentialen i sin text. Ibland brukade han smällkyssa sin basist under gigen, strax efter att han sjungit just den raden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *