An’amo in Sicilia

Om jag ska återknyta till fotbollen, som sig väl bör efter de senaste brösttonerna, så sörjer jag idag mest det faktum att Italien inte tog sig vidare till semi igår. Detta eftersom jag vet att final på plats i Italien, när deras landslag medverkar, är en alldeles fabulös upplevelse. Sällan får man se så mycken känsla och dramatik på öppen plats. Vuxna män, kvinnor och barn i hög, alla gråtande och vrålande till skyarna.

Imorgon bitti lyfter vi mot Sicilien. En ö som jag, trots mina italiendyrkande föräldrar och otaliga resor till det landet, aldrig tidigare besökt. Mytomspunnen; Cosa Nostra förstås. Historiskt minst sagt intressant: ön har ockuperats av sikaner, elymer, sikeler, vandaler, saracener, greker, normander… De kan inte ha haft det lätt.

Staden vi ska bo i heter Naxos, efter den grekiska ön, och är mycket riktigt en antik grekisk koloni. I övrigt vet jag inte mycket mer än att maten lär vara fantastisk (har lagat mig igenom en halv siciliansk kokbok de senaste veckorna) och stränderna icke mindre så. Vinkulturen ska bli spännande att utforska. Vi upptäckte en favorit på vinmässan i fjol: Raccolto. Om allt vardagsvin smakar så gott lär det bli en minst sagt angenäm vistelse!

Ljuva liv; äntligen semester på riktigt. Och ja – vi har betalt balkongtillägg…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *