När de ringde in helgen gick jag ut för att handla lamm

Nu blir det lite mat.

Lördag och det är verkligen dags för lite lamm. Så vi knycklade ihop våra pannor för att hitta rätt sätt att hälsa lammet välkommet till en gryta. Som just nu sveper in lägenheten i ångor så täta att yrseln känns nära. Eller så är det kockvinet, som idag består i det förtjusande bubblet Anna de Codorníu. Hoppade över kylningen idag så korken flög nog hela vägen till Bandis.

Så grytan. Grytbasen framkallade spontanskratt av förtjusning och tårar av doftlycka: mixa 2 lökar, 2 små chilifrukter, 4 vitlökskklyftor med en stadig bit färsk ingefära. Fräs i ett par minuter i den ordentligaste grytan köket erbjuder. Det här blir nämligen mat till alla dina matlådor samtidigt. Knyt sedan slängen runt pannan och gå löst i kryddskafferiet. Förhoppningsvis hittar du generösa mängder kanel, kardemumma, gurkmeja, koriander och malda nejlikor. Krydda med stora åthävor och fräs lite till. Låt så lammet bli till lagoma grytbitar under kniven och ge dem stekytan i gjutjärnspannan. Varför inte i olivoljan?!

Välkomna lammgodingarna till grytbasen tillsammans med 2 auberginer som du passade på att grytbita upp tillsammans med lammet. Plus 2 burkar hela tomater av gott märke och 2 burkar nogsamt sköljda kikärtor. Fyll upp med vatten så att det hela täckes väl. Sänk värmen till puttringsvarmt. Slå upp mer av bubblet och gå genast därifrån.

Nu är det hopp och lek i närmare 2 timmar. Kanske med en snabb liten titt vid tillfälle, för att se att inte puttringsvarmt plötsligt förvandlats till stormkok.

När det närmar sig examen får grytan den där extra puffen med hjälp av limesaft och salt. Så mycket som krävs för att smaklökarna ska börja le.

Den varmröda lammgrytan serveras med kylande turkjoghurt i stora skålar. Och till detta dricka vi inte längre bubbel. Utan då har vi brottat omkull en låda Bundu Star.

Till efterrätten tror vi oss få plats med en Tarte Aux Pommes. Med hemhackade mandelflarn på toppen.

Lördagen är en bra dag.

Delta i diskussionen

3 kommentarer

  1. Ah, vad härligt det låter. Det kanske mest poetiska matrecept jag läst. Ska göra ett försök att sjunga det över en gryta någon dag. Imorgon kanske jag kontrar med ett boef-b-recept på bakelit. Inte lika poetiskt, men gott!

  2. Detta är ju matporr. I löv it!
    Blir nästan sugen på att äta djur när jag läser det.

  3. Tackar och bockar för berömmen. Kan man till och med knuffa vegetabilier över gränsen har det gått långt. Men vad hände med boef-receptet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *