Spottar på kängorna

Balkongdörren står lite på glänt. Allt för att få in luften och ge katten valet av ute eller inne. Men samtidigt smiter det in en höstkyla som lägger sig isande och kall längst golvlisterna.

I dag tar jag på mig hatten. Hatten, kostymen, skjortan nystruken och runt halsen kravatten. Spottar på kängorna, gnuggar dem blanka. Stoppar röstkortet närmast hjärtat och fattar kärleken i handen. Stavar med styvt rätryggade steg mot samlingsalen i Bandhagens skola.

Gårdagskvällens DN.se toppade med att utvärdera partiernas varumärken. Vilket ju går i linje med att låta retorikexperter plocka isär partiledarnas debattinsatser. Och i spalter av anmärkningar hylla lite, såga lite mer och bedöma, betygsätta och slå fast. Allt utifrån hur de talar, vilken min de gör när det sägs och hur det medverkar till att de förlorar debatten. Utan att öda ett endaste ord över vad faktiskt de säger. Och vad de inte alls talar om.

Skjuter till balkongdörren. Katten har krupit ihop bredvid kuddarna från Marocko i den röda stolen framför teven. Svept sig kring med svansen. Vilar vidare.

Vi gick samma väg för fyra år sen. Lika uppklädda. Lika fasta i tron. Med blankaste skorna, och hatten på samma svaj. I samma kärleksfyllda övertygelse om hur gemenskapen med andra väger tyngre än plånboken.

I dagens papperstidning publiceras en brevväxling mellan Göran Greider och Lars Gustafsson. Och under rubriken Poeternas val ska texten utgöra ett ”korrektiv till den ideologiska torftighet som präglat årets valrörelse” inleder redaktören Wiman högstämt. Sex sidor kulturdel av artiga hälsningsfraser, personliga tillbakablickar och språktekniska tillrättavisningar slutar i ett enigt oense. Så var även de ideologiska frågorna täckta i årets valbevakning. Check, Wiman, nu skiter vi i det där och kör lite ”inför-bokmässan” och en hög bästsäljarintervjuer till veckan, va?!

Iskylan som lagt sig tillrätta vid golvlisterna rubbas först när vi fyller hela kandelabern med ljus. När vi tänder upp värmeljusen på teven och sitter nära varandra bland soffkuddarna. Låter katten vila i knäet.

Idag tar jag på mig hatten. Med samma dumglada leende, hög i tron på att kommer att se varandra lite mer den här gången.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Gott broder, gott. Tron är det sista som lämnar skeppet, eller var det kaptenen? Läser nyheterna om SD och deras intåg och ryser. Inte bra alls.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *