Man får ju (f)NAT

Hoho, här tänkte jag vara lite rolig och sätta upp en webserver på telstras nät genom vår ADSL modem. Det var ju när fel från början när det inte ens gick att ansluta till modemet utifrån.
Fel och fel, det kan ju diskuteras. Det stavas säkert.

Till min hjälp hade jag konfigureringssidan via webgränssnitt och telnet. Jomenvisst, det här ska väl inte vara några problem. Jag har ju faktiskt satt upp den hederliga dlinken förut. Plus några år inom den här sabla databranchen.

Efter en hel del med nat, cip, bridge, td, ppp så var internet likson trasigt. Det gick liksom inte att komma ut eller in. Inte ens till vänster eller höger. Klockan var då allt för sent på kvällen för att börja felsöka och reparera. Jag tog helt sonika och knäppte av modemet och gick å la mig.
Inte hade internet återvänt på morgonen när jag vaknade inte. Nejnej, internet-tomten var som borta. Inte minns jag vad det stod i konfigureringen heller så det var ju inte så enkelt.

Bara att bita i det sura äpplet och ringa Telstra som är vår ISP. Efter tre telefonsamtal, factory reset av modemet och en wizard på en cdskiva så snurrar det igen.
Nu vet jag också hur man ska göra för att det ska funka. Ska testa igen senare när min testvadelning i Sverige har vaknat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *