1914 fanns 103 snusmärken*

Vidare i snusdjungeln. Det är ett snuskigt trevligt jobb och någon måste göra det. Recensera alla nya snusmärken som dyker upp på the market. Så i detta inlägg: Prince. House of Blends största starkaste varumärke gör entre som snus. Nu är detta inte det enda märke de lanserat. Tidigare har vi sett såväl Mocca som Granit och Metropol. Granit är också ett av de absolut billigaste portionssnusen för tillfället med snittpriset 15 kronor dosan över disk.

Med Prince antar man att de, som Lucky Strike, tänker ge rökaren ett omedelbart alternativ till att frysa utanför krogen i den vindpinade höstkylan som svept in över Svedala.

Och hur norrländskt, strävt och manligt är det inte med en knallröd dosa med text i vitt?! Nej inte mycket. Det är den gamla snusgubbens död vi ser, bröder och systrar. Snusmumriken har gått hädan – den coola snusbruden har uppstått!

Något som bara beläggs av mitt resesällskap på tåget ned från mellannorrland i söndags. Två 16-åriga tjejer bjuder ivrigt två 25-åriga tågluffande tyska killar på en pris. Med högljutt fnitter över hur jävla coola de faktiskt är. Vet inte om killarna fattade, men det gick hem i min kupé.

Dosans beskaffenhet
Helt i plast, mycket rundade hörn, mjuk i formen och lite mindre än en traditionell General-dosa. Lite småknölig att få upp för första gången då de kletat på ett plastigt omslagspapper. Svårt att få isär, men en pennspets gör tricket.

Litenheten gör att den ryms lätt i en lite mindre ficka. Men eftersom locket går ned på mitten av dosan är det lite väl trögt att knäppa upp med endast en hand.

I locket finns ett kryplitet fack för gamla prillor. Och jag gillar ju idén men har ännu inte träffat en dosa som rymmer nåt vidare i lock-locket. Här är det dessutom lite fint urtaget så att det ska bli lätt att öppna, sprätter lätt upp i luften, men efter följer också de gamla prillorna. Mysiga att få i knät.

Smak, lukt och konsistens
Prince finns i skrivande stund endast i portion. Och det skulle förvåna mig om det kom som lössnus. Målgruppen är ju knappast nere med snusbruna fingrar direkt.

Detta är ett lite blötare portionssnus än exempelvis Gustavus. Det gör det inte direkt rinnigt utan snarare omedelbart. Snabbt och påengång. Tycker det doftar mer rökigt men inte så det stör.
Den gräsiga snusdoften ligger också där, strax efter. Långtifrån överväldigande utan mycket försiktig. Lätt att ta sig en prilla på bion utan att grannen märker med andra ord.
Smaken smyger även den lite blygt efter knuten, försiktigt och med mer tobak än något annat.

Så gillar du Prince logon, smaken av tobak och en lite blötare prilla, så köp dig lycklig!

*enligt Gallaher Snus AB som drar snushistorien på sin webb.

Delta i diskussionen

3 kommentarer

  1. Själv så fortsätter jag med grov portion men häller över prillorna i plåtburken från british/american tobacco. I like the can. Som Janis brukade säga.

    Roligt är det med ’nya aktörer på marknaden’ 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *