Vagelfeber

Vagel. Ett vackert ord på en otrevlig liten gynnare som skrapar ögat på dig. Men inte att förväxla med det där gegget som samlas i ögonvrån och som kan vara såväl vitt som gult. Sömnkulor kallade vi dem när jag var liten, men det var bara de gula. De vita smetet har jag inget namn på. Men jag följer Anders uppmaning och frågar också vad kallar du det, gult som vitt?

Delta i diskussionen

6 kommentarer

 1. Tack för insatsen! Hoppas folk hörsammar uppmaningen.

  Jag vet som sagt inte vad de ska kallas men jag uppfinner gärna några nya:
  -Ögonsnor
  -Vråfett
  -Tittkorn
  -Synprillor
  -Ögonspillning
  -Ögonsparvar

 2. Jag skulle vilja hävda att det beror på vilken ögonvrå man talar om. Rör det den inre ögonvrån, närmast näsroten, är det sovsand (kanhända ett lokalt västgötskt eller till och med Pahlénskt uttryck). Är det vitt och i yttre ögonvrån handlar det helt enkelt om förtorkade tårar. Men jag funderar på att lägga ”ögonsparvar” till vokabulären. Vackert!

 3. I vår lite udda bekantskapskrets går fenomenet under namnet:
  -tomtebajs

  Tror det kommer från någon gammal diskussion om vad John Blund är för en varelse och vi enades om hustomte, sen ledde snabbt det ena till det andra!

 4. Ja jag som gärna håller mig anonym i såna här känsliga sammanhang kan ju berätta att jag också hört uttrycket ”hästens godmorgonknopp”.
  Ganska fint, tycker jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *