Sittandes i mitt glashus…

…kastandes snus på väggarna. Eller nåt. Först en snabb omröstning: vad sägs om jag tar och återupptar en sedan länge bortglömd serie av snusrecensioner. Är det nån som orkar läsa det?

Sen vidare med armen. Idag följde jag med M, K och S till WILLYS för att STORHANDLA. Det händer mycket sällan men var ju en förvånande belönande upplevelse. Att hämningslöst få stapla, frusen fisk på köttfärs i monsterförpackning på hushållspapper (vilken vuxenvara!) på storpack fiberhavregryn och havremjölk. När vi stormade omkring i Skäris tjockgalleria dryftade M och jag konsumtionens glädje. Och hur vi nuförtiden har förvandlat shopping till en turistaktivitet. Att resa har blivit synonymt med att besöka en ny galleria späckad med små och stora affärer. Att återvända hem är synonymt med att packa upp ännu en liten påse med prylar. Och känna förnöjsamhet och glädje i detta (eller kanske självförverkligande till och med.)
För att inte tala om den förnöjsamhet, glädje och det välmående som infinner sig när du browsrar genom butik efter butik. Klämmer, känner, provar, sorterar och betygsätter. Glider genom arrangerade verkligheter som är utvalda, inprovade och uttänkta för att vi ska må bra men även vilja ha. Mer.

Så detta är att uppleva. Och kan det ske i Paris, London, Tallin eller Glasriket slår vi flera flugor i en smäll. Vi får en ny kulturupplevelse på köpet! Möter ett nytt land, ett nytt folk, en ny kultur (kanske inte i glasriket – men vad vet jag som inte varit där ännu.)

Allt förpackat, snyggt, prydligt och exakt, i ännu ett varumärke från H&M eller WILLYS.

Om det nu inte vore så att det är så sjukt jävla jobbigt. Att trängas, svettas, knuffas med alla dessa andra på jakt efter det perfekta fyndet: den mest belönande påsutfyllaren. Och så innihelvete tråkigt 97 procent av tiden då allt ju egentligen är variationer av samma sak som någon trodde skulle sälja järnet.

Vad de inte anar är att revolutionen är runt hörnet. Kullvältandet och övergivandet av gallerian som fenomen. Hyllandet av närbutiken, mannen och kvinnan på hörnet och på torget som möter din blick när du lämnar över sekinerna. Inga fler ”Hej, hej, hej” som robotiserat väses fram av kassafrusna människor som längtar till fikarast, hemgång och universums undergång.

Ok, fllöt visst iväg lite här. Men min kärlek envisas med att fylla på vinglaset och va fan, det är ju ändå lördag. Lammsteken är ur ugnen och jag kom hem med FYRA stora påsar idag. Lyckligare än på flera dagar.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Instämmer i allt. Galleriheleveten. Men ack så tidsbesparande. Eller? Nej, är det något man sparar i en galleria så int fan är det tid.

    Klart du ska rec. snus. Försök få tag på de där Kubanska Hanabenor snuset. A hade det. Luktade lite cigarr men smakad rätt vanligt.

    Jag har byggt om bloggen för 3 gången på två dagar. Kom och titta 🙂

  2. Snusrecensioner är lite överkurs för mig som festsnusar white general. Men mer civilisationsanalys om shopping å annat! And so eloquent! Förresten har jag inte nått hushållspappersstadiet. Har funderat på att ta det steget men ännu inte vågat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *