Vaknar…

till en svart måndag – för feminister, socialister, låginkomsttagare, studenter. Missnöjesretoriken gav utslag, och i monumental omfattning dessutom. Går man in och tittar på Stockholms siffror blir kontrasten än mer tydlig. I Rinkeby fick det socialistiska blocket sammanlagt 82 %. I Danderyd fick det borgerliga blocket 85,5 %. Nej, det är ingen nyhet att vi lever i en segregerad stad där de rika röstar för att få mer. Men det är inte mer upplyftande för det. Kan bara instämma med Gudrun i hennes kommentarer. Nu är det dags att kämpa. I fyra år.

Lars Ohly har skrivit en tänkvärd krönika om valresultatet, där han bland annat säger: ”Nu är det stenhård opposition som gäller! Valet är förlorat. Någon annan tolkning är omöjlig att göra. Högern har vunnit valet genom att föröka få folk att tro att de gått till vänster.

Arbetarrörelsen har inte, i tillräckligt hög grad, lyckats avslöja högerns retorik. De har inte behövt svara på hur försämringar för de arbetslösa och skattesänkningar för de rika ska ge fler jobb. Vi har inte förmått avslöja deras antifeministiska familjepolitik som syftar till att pressa tillbaka kvinnor till hemmet. Deras katastrofala brist på miljöpolitik har inte synats.

Det viktigaste är att vi från idag tar på oss rollen som det ledande oppositionspartiet. Att vi bygger allianser med människor och rörelser utanför parlamenten och att vi mobiliserar protester mot den orättvisa och osolidariska politik som högern kommer att föra. Idag är vårt engagemang och vår politiska kamp viktigare än någonsin.

Vad högern helst av allt vill se är en bruten vänster. Vad de fruktar är en aktiv kraft som förmår mobilisera protester mot deras politik. Tillsammans med den feministiska rörelsen, fackföreningsrörelsen, miljörörelsen och den internationella solidaritetsrörelsen ska vi vara den kraften. Nu drar vi igång 2010 års valrörelse och ser till att högeralliansens saga blir kort.”

Även om just idag känns svår att vakna till, så delar jag Lars inställning till fullo. Nu ska vi jobba, och se till att de sabbar så lite som möjligt på fyra år. Och sen jävlar.

Delta i diskussionen

5 kommentarer

 1. Lär ställa en fråga som jag funderat på redan innan valet. FI hamnar ju rätt långt till vänster på den politiska skalan men hävdar ju att de är emot blockpolitiken. Om de hade klarat 4%, vilken roll hade de tagit? Vill de bilda en koalitionsregering med S, V och MP? Jag tror, men det är en högst personlig åsikt, att majoriteten av FI:s anhängare kom med Gudrun från V. Och om den teorin stämmer så borde ju de flesta FI anhängare, liksom Clara, vara mäkta förgrymmande över att det blev en högerregering. Så, låt oss leka med tanken att FI fick 2,1 % i riksdagsvalet, och högerblockets överläge är just 1,9%. Och för att dra det till sin spets: FI gav alliansen valsegern!

  Vad säger ni?

 2. Magnus: Jo jag vet. Men jag kände verkligen en stor sorg när jag vaknade i morse. Som att samhället regregerat en sisådär femtio år över en natt. Vad gäller (s)-efterträdare så hoppas jag på en kvinna, naturligtvis. Det är ju lite bisarrt att sossarna som enda ”socialistiska” (bör kanske tas med en skopa salt) parti aldrig har haft en kvinnlig partiledare. Wallström eller Jämtin röstar jag på!

  Lasse: Sverker (et tu, Brute!) körde med samma retorik igår kväll. Jag tycker den är helt missriktad och lika irrelevant som Perssons husbyggande. Det är så typiskt att ge feministerna skulden för en borgerlig valseger. Ja, självklart ser jag hellre en socialistisk regering – därför att jämställdheten är en klassfråga, utan tvekan. Och jag håller med om att F! är ett vänsterparti, om man nu måste kategorisera. Men det finns viktigare saker än vilken gubbe som styr i fyra år. Tycker jag. Som att kvinnor förtjänar samma lön som män. Och arbetet fortsätter…

 3. Ja, nu sitter jag här, mitt i minfältet. Då kan jag väl lika gärna börja kika in i gevärspiporna för att kolla om de är laddade också.

  Om man drar det till sin spets, och en högerregeringen är så mycket sämre än vänster, då kan man taktikrösta!
  ”Uppdiktat scenario” -Om jag helst skulle vilja ha Unika Partiet (yuk!) in i riksdagen men Sverigedemokraterna hade en stark chans att få ensam majoritet skulle jag utan att tveka rösta på det näst starkaste partiet för att försöka förhindra det alternativ jag absolut inte vill ha. För i det läget är en röst på någon som inte kommer in i riksdagen en bortkastad röst.

  ”Vad högern helst av allt vill se är en bruten vänster” Japp! Det är ju högerns interna bråk vänstern vunnit på tidigare! Högern vann valet på ”alliansen”. De kunde slåss med en enad front, och deras uttalanden om att det enskilda partiets resultat inte var lika viktigt som alliansens majoritet var imponerande. Nu sitter miljöpartiet och jublar över sitt egna valresultat till ingen nytta.

  Lars Ohly känns inte helt stabil för tillfället. Svara på kritik genom att visa fingret känns lite dagisnivå. http://tv4.se/visa/klipp/?klipp=71745

 4. ”Huk er i bänkera, nu laddar hon om”? Nä, så farligt är det inte. Det där med taktikröstning ja; visst resonerar många så. Men jag gjorde inte det. Och jag håller inte med om att en röst på ett parti som inte klarade riksdagsspärren är bortkastad. Den innebär ökat partistöd t ex. Agree to disagree kanske?

  Och om Lars fuckyoufinger måste jag säga att det var ganska roligt i mina ögon. Skönt att se även politikernas masker rämna ibland…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *