Befria mannen!

Följer med intresse debatten på DN:s Insidan om mansrollen. Man återknyter till det sena 1970-talets mansläger och till Jan Guillous dräpande reportage om ett sådant i FiB Kulturfront, såvitt jag vet en numera insomnad tidskrift i den inte så fräscht doftande FiB-familjen.

Om det ligger någon sanning i DN:s påstående – att Guillous artikel bidrog till mansrörelsens död – så är det både förvånande och sorgligt. Man ger visserligen Guillou lite väl mycket tilltro i egenskap av opinionsbildare, tror jag. FiB är ju inte ekot, direkt.

Visst var sjuttiotalets vänstermjukhet på många sätt tillspetsad både i retorik och uttryck, men det nämnda reportaget var uppenbart spekulativt och flinigt nedlåtande från början till slut. Idag skulle vi förmodligen inte ens kalla det journalistik. Möjligen kvällstidningsjournalistik.

Palme var åter före sin tid då han under tidigt sjuttiotal uppmanade till emancipering av män och frigörande från den traditionella mansrollen. Sedan sjuttiotalet har visserligen antalet pappalediga män ökat, men manskulturen – den synliga – har om möjligt blivit än mer vålds- och konkurrensbetonad. Hand i hand med kapitalismens och konsumtionshetsens segertåg. Regression, påstår jag.

Feminismen har ägnat snart fyrtio år åt dekonstruktion av kvinnan. Nu är det männens tur, hoppas jag. För deras skull. Jag för min del vet många män som inte trivs i varken beskrivningen av män som grupp eller de egenskaper som konstateras vara ”biologiskt manliga”. Läs till exempel om stackars Sven Otto Littorin som inte vågar säga ifrån till de grabbiga kompisarna i Sällskapet, trots uttalade ambitioner om att göra näringsliv och arbetsmarknad mera jämställda.

Ikväll far jag och min käresta upp till en trakt där alla män bär rutigt och skjuter djur för skojs skull. Ibland gråter de också. Men först efter en flaska whisky eller två. Perfekt läge för lite realantropologi, med andra ord. Låt oss reclaima slagordet: Befria mannen!

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. Fåfängan var kanske det som ställde till det. Velour va… Hade det inte varit för den kanske vi hade kommit längre. Ha det så bra up-north och lycka till i tävlingarna. Yxan sitter som ett spett efter några öl om jag inte minns fel.

  2. Hej, helt off topic eftersom jag inte hittar någon kontaktuppgift. Vill du bli betraktad som Fi-blogg, dvs finnas med på den lista med fi-bloggare som skickas ut till intresserade medlemmar vid förfrågan? Du får radera den här kommentaren sen om du vill =)

    //Sara

  3. Sara: Det vill jag gärna bli betraktad som – även om jag (och min käresta som jag delar bloggen med) inte bara skriver om politik. Fler läsare är det klart vi vill ha och om de dessutom är så kloka att de gillar Fi – desto bättre!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *