Vi pratar om maten

En dag som idag kräver tjock, stark tomatsås. Pepparheta köttbullar kokta i tomaterna. Allt över en rykande pasta. Sammy Davis Jr med Mr Bojangels och ett stadigt rött vin. I magnifika glas. Vitlök både i tomatsåsen och köttbullarna, peperoncini både i såsen och bullarna.

Hett så det rinner ur ögonen. Hett så det brinner i halsen. Olivoljan stadigt ringlad över pastan. Tomaterna kokta över gas i 40 minuter. Köttbullarna rullade i takt med cocktailmusiken. I takt med Mr Bojangles med Nina Simone. I takt med den vaknande hungern.

Först får bullarna en aning färg i gjutjärnspannan. På gasen. Nej, snarare riktigt brända kanter. Lite av det där godaste på pepparkakorna. Köttbullsytan. Sen sänks de en efter en efter en ned i tomatsåsen. Som puttrar helt på egen hand. Upptagen av egna sammansmältningen, av den egna sammanslutningen.

Så sjunker köttbulle efter vitlöksdoftande köttbulle. Riktigt långt ned i tomatglädjen. För att snart leta sig upp igen. Långsamt insupande tomatsåsen och i valstakt. Allt för att visa sina simkunskaper.

Pastavattnet har skapat en stadig imma över köksfönstet, en dimma i köket, en sommaryta på kökskniven. Avhällning. Upphällning. Och översköljning. I djupa tallrikar, i givmilda tallrika. Sen riktiga riv av osten, som om den skulle mildra hettan något.

Osten som den enda räddningen. Räddningen från självantändning och uppbrinnelse. Där vinet inte gör annan nytta än glödgar själen och bäddar in sinnet. Inför en ny dag.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. jag dör.
    kom hit omedelbart och laga mer av samma vara.
    vinet kan jag stå för. hoppsan nu dreglar jag visst på tangentbordet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *